Reanimeren en Coronavirus / COVID-19
Advies NRR: wel of niet beademen bij een reanimatie?
De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen heeft geleid tot richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarbij horen nu verregaande maatregelen die direct lichamelijk contact en contact met virusdeeltjes in aerosol, via handcontact met anderen of aanraken van (besmette) oppervlakken moet voorkomen.
VCA nieuws
SSVV verleent dispensatie voor verlopen diploma’s
Mensen van wie het VCA-diploma binnenkort verloopt of van wie het sinds 12 maart is verlopen, krijgen van de SSVV dispensatie voor een periode van maximaal drie maanden nadat de overheid de coronamaatregelen heeft ingetrokken. In de tussenperiode mogen diplomahouders tijdelijk met een verlopen diploma werken.
Brandveiligheid (BIO)
In 2020 rookmelders verplicht in alle huizen en dat is maar goed ook!
Jaarlijks komen er zeker dertig mensen om bij een woningbrand. In nieuwbouwhuizen moet al sinds
een tijdje op elke etage een rookmelder hangen. Vanaf 2022 geldt deze verplichting ook voor
bestaande huizen. Er moeten miljoenen nieuwe rookmelders een eigenaar gaan vinden. Een
geweldige vooruitgang in de brandveiligheid. Hierom is het verplichten van een rookmelder in alle
huizen een must!
Vluchtwegen zijn van levensbelang en verdienen meer aandacht
Veilige vluchtwegen zijn van levensbelang. Overheden proberen met strenge regels te zorgen dat de gebouwen primair vluchtveilig zijn. Met onafhankelijke vluchtwegen,
voldoende capaciteit, korte loopafstanden wordt gezorgd dat mensen in de meeste gevallen veilig kunnen vluchten. Nog veel te vaak zien we dat het toch fout gaat. Bij inspecties blijken vluchtwegen geblokkeerd of afgesloten te zijn. Bij grote incidenten vallen soms veel slachtoffers omdat vluchtroutes toch niet veilig genoeg zijn.
Checklist brandveilig gebruik horecabedrijven
Horeca BHV Nederland heeft voor u een een checklist “brandveilig gebruik horeca bedrijven”uitgebracht om u te helpen met het inventariseren met betrekking tot het brandveilig gebruik van uw bedrijf.
Documentaire Brandweer Marnixstraat 117 Amsterdam
Zaterdagochtend 17 januari 2015. Voor de bewoners van Marnixstraat 117 in Amsterdam lijkt het een weekend als alle andere te gaan worden. Maar plotseling slaan de vlammen om hen heen en kunnen ze door de rook nauwelijks meer ademhalen. Brand!
Op dezelfde zaterdagochtend gaat in de brandweerkazerne Hendrik in Amsterdam-West het alarm af voor een melding van een woningbrand om de hoek. Wat een routineklus lijkt, ontvouwt zich tot een drama met een enorme impact, waarbij een van de brandweermannen bijna het leven laat.
Twee werelden komen samen in KRO-NCRV 2Doc: Marnixstraat 117. We zien de brand door de ogen van de bewoners en door die van de brandweerlieden.
De documentaire is een meeslepende reconstructie met de originele audio-opnames van de 112 meldkamer en het portofoonverkeer van de brandweer. Regisseur Marieke Slinkert gaat samen met brandweermannen en bewoners tot in detail terug naar het moment op die ‘gewone’ zaterdag in januari, waarop het leven van betrokkenen voorgoed veranderde.
Marnixstraat 117 is een film over de onvoorspelbaarheid van het leven, over bezit en verlies, over trauma en angst en over het kwijt raken van het vertrouwen in je vak en in het leven. En over de enorme veerkracht van mensen om na zo’n drama het leven weer op te pakken.
Programma eigendom van: KRO-NCRV/NPO-2DOC (Nederlandse televisie).
ARBO – Wetgeving
Globale Basis RI&E
JOSsafety heeft voor u een Basis RI&E uitgewerkt waarmee u aan de slag kunt om uw bedrijfsrisico’s te inventariseren. Heeft u hierbij vragen en/of ondersteuning nodig maak dan gerust gebruik van het contactformulier.
De 10 eisen waaraan een RI&E moet voldoen
In toenemende mate wordt gevraagd van bedrijven dat zij beschikken over een RI&E. Omdat geconstateerd is dat een deel van de bedrijven nog geen RI&E heeft, voert het ministerie van SZW een actief campagneplan uit om strenger hierop te gaan controleren. Er wordt een groot belang gehecht aan het hebben van een actuele RI&E. Het is een mooi instrument om op systematische wijze te werken aan verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden binnen de bedrijven.
Valkuilen bij het uitvoeren van een RI&E
Het uitvoeren van een RI&E kan vol valkuilen zitten. Veelal is de RI&E een complex traject waarbij veel belangen op het spel staan. Wanneer de uiteindelijke RI&E-rapportage niet goed is of niet door de bedrijfsleiding geaccepteerd wordt, wordt het beoogde doel niet bereikt. Het gevolg daarvan is dat bepaalde risico’s niet worden aangepakt en dus blijven bestaan. Dit kan nare gevolgen hebben voor de betreffende medewerkers op de werkvloer. Daarom is het van belang niet in bepaalde valkuilen te trappen en zo te bereiken dat er wel een nuttig instrument voor het bedrijf ontstaat.
De risico factoren die niet in de RI&E staan m.b.t. vrijwilligers
Iedere werkgever met personeel in dienst waarover hij gezag voert, is volgens de Arbowet verplicht een RI&E uit te voeren. Maar hoe zit dat met vrijwilligers? In dit artikel gaan we in op vrijwilligerswerk en arbo, de verplichtingen inzake de RI&E en de mogelijkheden hierin voor preventiemedewerkers.
Handreiking arbomaatregelen bedrijfshulpverlening
De Sociaal-Economische Raad (SER) ontwikkelde de Handreiking arbomaatregelen bedrijfshulpverlening. Aan de hand van dit document kun je je BHV-organisatie stap voor stap inrichten.
Vijf praktische tips om gezond thuis te werken
Vanwege het coronavirus (COVID-19) moeten veel mensen zo veel mogelijk thuiswerken. Met deze vijf tips werk je zo gezond mogelijk thuis!
Nieuw materiaal voor het opstellen van Alcohol, Drugs, Medicijnbeleid
Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen voor, tijdens en na werktijd kan een grote impact hebben op de veiligheid en gezondheid van medewerkers. In opdracht van het ministerie van SZW heeft het Trimbos-instituut een handreiking, format en een infographic ontwikkeld voor het opstellen van een goed Alcohol, Drugs en Medicijnbeleid (ADM-beleid). Bedrijven kunnen deze materialen gratis gebruiken.
De ADM-handreiking geeft informatie over onderdelen van een ADM-beleid binnen het bedrijf en het belang van die onderdelen. Het ADM-format bevat veel voorbeelden waarmee werkgevers en werknemers een idee krijgen over het soort afspraken dat zij met elkaar kunnen maken. Tenslotte is er een infographic met de meest recente cijfers over middelengebruik onder werkende Nederlanders en het ziekteverzuim als gevolg daarvan. Deze cijfers onderstrepen het belang van een goed ADM-beleid.
Wanneer bijvoorbeeld wordt ingezoomd op alcoholgebruik, dan blijkt uit onderzoek dat 15,5% van de werkende Nederlanders riskant drinkt (zij drinken zodanig dat er problemen worden ervaren door het drinkgedrag). Verzuim als gevolg van alcoholgebruik kost werkgevers gemiddeld per jaar 1,3 – 1,6 miljard euro.
Een goed ADM-beleid zet in op preventie en zorg. Dus het voorkomen van problemen en het zorgen voor medewerkers als dat nodig is. Als werkgever draagt u zorg voor gezonde en veilige werkomstandigheden van uw medewerkers. Een goed ADM-beleid draagt ook bij aan goed werkgeverschap.
Bron: Arboportaal.